Trött i handen ...

Nu när det inte finns så mycket annat att prata om när det gäller MC Touring så kan jag ju alltid ta upp ett ämne inför säsongen! Trött i handen och behov av lite semestergas? Vid långa körningar med jämn hastighet så kan det bli lite stelt för gashanden. En hjälp för detta är "semestergas" som kan lösas på lite olika sätt.

Metod 1: Låt bli att olja in vajern till gashandtaget så börjar den till slut, efter ett antal säsonger, att gå så trögt att gasen "fastnar" i det läge du lämnar den och du kan spänna av lite i handmuskelaturen :)

Metod 2: Det finns speciella utrustningar som monteras antingen i änden av styret, som styrpluggar, eller direkt mellan handtaget och själva vajermekanismen. Genom att sedan skruva åt denna mekanism får du gashandtaget att gå olika trögt så att du kan få den att stanna i ett givet läge. Lite plock vid montering men funkar riktigt bra väl på plats. Har du en gammal BMW från 70-talet ja då finns den inbyggd redan från början :)

Metod 3: Det finns en liten plastbit som kallas "Trottle Aid" som monteras direkt på själva gashandtaget (gummit) och som ger stöd åt sidan på handflatan så att du kan behålla läget på gasen men ändå släppa lite på fingrarna. Inte en riktig "semestergas" men ändå ett bekvämt sätt att avlasta handen. Den är lätt att montera, det tar ett par sekunder, och du kan lätt justera in den så läget passar just för din hand och körning. Viktigt dock att tänka på att den är monterad då du startar första gången, med den på plats, annars är det stor risk att du drar på för mycket :) Jag har också märkt att om jag nyttjar den för mycket så kan handen påverkas lite mer av vibrationer, större anläggningsyta för handen, men det gäller bara att tänka på det så är den ändå ett gott hjälpmedel vid långa körningar. Tyvärr har denna lilla pryl varit mycket dyr i förhållande till utsende och storlek. Normalt betingar den mellan 150 - 200:- hos MC-handlarna. Nu mera säljer också Biltema en variant som kostar endast 39:90 www.biltema.se. Jag har inte haft möjlighet att testa deras variant men för det priset är det ingen stor uppoffring att prova :) Här nedan kan du se en bild på Biltemas variant (en ren kopia, i utformning, av orginalet). Den dyrare varianten, och eventuellt med något högre kvalitet, hittar du hos t.ex Touringbutiken www.touring.se.

image193

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0