Varm och go ...

... vill jag vara om fötterna när jag kör om vintern och även så om sommaren, som inte alltid är så varm :)  För att lösa detta så har jag provat många kombinationer av strumpor tillverkade av allehanda material så som bomull, ull från får och lama, bambufiber, polyester, akryl, polyamid,silke och ytterligare ett antal material. Helt klart är dock att inget går upp emot ull vare sig det gäller en tunn eller tjock strumpa. De tunna strumporna, inte tjockare än en vanlig "herr" strumpa, passar alldeles utmärkt som enda strumpa i temperaturer mellan 10 - 20 grader. Över 20 blir det dock för varmt för ull men även så med bomull, då väljer jag hellre en tunn strumpa i polyestermaterial. Som det ser ut är det bäst om jag snabbt vill transportera fukt från huden och bort ut genom stöveln.

När det blir kallare och temperaturen faller under 10 grader och ner till 0 då väljer jag en kombination av en tunn och en tjock ullstrumpa. Med den kombinationen har jag nästan aldrig haft problem med kalla fötter. Självklart beror det också på hur bra stövlar jag har men med normala touringstövlar med någon form av andas-membran funkar det fint. När temperaturen sjunker ytterligare och landar under 0 strecket funkar fortsatt ovanstående kombination bra men ytterligare ner mot -10 till -15 grader brukar det åka på ytterligare en tjock ullstrumpa, då har jag även bytt stövlar och kör med en modell för snöskoter som ger mer plats för strumpor och luft. Inför julhelgen hittade jag en billig variant av tunn och tjock ullstrumpa(inte 100% ull men 50-60% med en blanding av akryl och polyamid) som funkade riktigt bra. Den tunna strumpan funkar också bra som "lätt" variant när det inte behövs så mycket värme. Den tunna strumpan var beige i färgen och det var kanske därför som de såldes ut billigt i herrstorlekar, kanske inte den färg herrar normalt använder, men vad gör det i ett par MCstövlar :) Ofta brukar också sportaffärer sälja ett kombinationspaket av en tunn och en tjock strumpa och min erfarenhet är då att hålla utkik efter de strumpor som har ull som basmaterial // HansR

image183
Bild på strumporna som blev köpta inför julhelgen. En mycket bra kombination!
Just dessa inhandlades på Lager70 i Insjön den tunna två par för 19:- och den tjocka ett par för 25:- ett mycket bra pris för så mycket funktion och värme. Det blev ytterligare ett antal paket med hem från affären :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0